A faluház létrehozásának ötlete az 1981- ben rendezett helytörténi kiállításból fakadt. Megvásároltak egy 19. században épült lakóházat, amit berendeztek a nagyrészt szlovák lakosság által adományozott bútorokkal.

A faluház 1982. augusztus 20 -án nyitotta meg kapuit, mely meghatározó részét képezi a város kulturális, közművelődési, turisztikai életének. Napjainkban a Városi Önkormányzat tulajdonát képezi, és a Móra Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár üzemeltetése alatt áll.

A háromosztatú lakóház eredetileg zsúp tetőzetét mára cserép váltja fel. Néprajzi gyűjteményével elődeink életmódjáról és szokásairól, valamint ünnepnapjaikról ad számot. A főépület melléképületeivel megőrizte eredeti formáját. A házban nyitott oszlopos gangon át jutunk be. Az udvaron baloldalt áll az istálló, mellette a malacóllal egybeépült kocsiszín. Az udvar közepén ásták a gémeskutat, közvetlen közelében az itatóvályú található.

A hátsó udvarban a közelmúltban egy fedett, oldalain nyitott, faszerkezetes, 160 m2 tér épült egy nagy kemencével, mely a Szlovák Önkormányzat tulajdonát képezi.

Közösségi programok, hagyományőrző játékok színteréül szolgál.

 

Cím: 2730 Albertirsa Tó utca 9.

Telefon: 06/30 659 2323

Tárlatvezetés, csoportok fogadása bejelentkezés útján történik.